Det blåser

2011-09-30 @ 22:58:53
Och helt plötsligt kan en liten sak, gest, mening, vända alla tvivel till längtan och förväntan istället. Just like that. Men jag antar att det är charmen med det hela. Och för varje gång tvivlen försvinner blir det svårt att förstå hur de någonsin kunde existera.
Vindarna vänder och man kanske kan påstå att även medvind inte varar föralltid. Men man ska inte heller glömma att det finns de där som är sjukt duktiga på att segla. De som på något sätt alltid kan vända motvind till medvind även om det betyder att de måste ta en annan riktning för stunden för att sedan kunna segla mot det som alltid har varit målet. Vägen dit blev kanske inte riktigt den som var planerad, men det gör den inte sämre.

Doubts

2011-09-30 @ 22:08:30
Det finns mycket att tvivla på. Och när man får lite tid ensam med sina tankar är det lätt att man börajar tvivla på saker som för en liten stund sedan var säker på. Förmodligen handlar det om en sorts osäkerhet blandat med tidigare erfarenheter, man har varit i en likvärdig situation som fick ett känslokallt slut. Det betyder inte att samma sak kommer hända, men man är hellre försiktig än för framfusig. Allt för att försöka undvika de känslor man helst låter bli att stöta på.
Men någon gång måste vi sänka ner vår mentala spärr och våga låta någon annan beröra oss på riktigt. Även om just sån typ av beröring kanske är den svåraste. Förmodligen är den vi sänker garden för värd det, pålitlig. Har vi däremot otur så kan spärren istället bli allt svårare att bryta ner till nästa gång. Men det är väl risker man får ta.

Division

2011-09-26 @ 22:27:08
Utseendet spelar ingen roll, det är insidan som räknas. En klassiker, som kanske börjar bli lite kantstött, för visst spelar utseendet en viss roll. Annars skulle vi inte stå där på morgonen och fundera över om vi inte borde ha bytt tröja eller om vi kanske skulle ha haft uppsatt hår istället för utsläppt.
Det knepiga är att räkna ut hur stor roll det faktiskt spelar. För let's face it, vi låter inte vem som helst dansa bakom oss på krogen och vi bjuder inte heller vem som helst på en drink.
Om vi skulle påstå att vi, precis som i fotboll, spelar i olika divisioner, vem är det då som avgör vart vi placeras? Och blir det omöjligt för någon i division fem att möta någon i division ett?
Själva placeringen bör bli individuell från bådas sida, vilket innebär att man kan ha delade meningar om var man ligger någonstans. Om den ene anser att man inte alls ligger i samma division så bör det rent logiskt bli omöjligt att mötas.
Men det är klart, det finns alltid de som inte bryr sig om divisioner. De som bara spelar för att ha roligt, även om det betyder att de ligger i lägsta divisionen.

Hidingplaces

2011-09-26 @ 00:34:56
Alla bär vi med oss saker från det förflutna, vissa mer än andra och hur det påverkar oss är varierande. Vanligtvis försöker vi gömma oss från det, bakom något som för stunden verkar bättre och tryggt. Men vad händer om vår uppbyggda säkerhet raseras och vi tvingas möta det vi försökt att glömma? I många fall är det där förflutna i själva verket på riktigt, en person. Någon som fått oss att känna saker vi aldrig känt, någon som lärt oss saker vi aldrig trodde vi skulle kunna. De personerna finns i de allra flestas liv i form av någon som har stått för något unikt och som alltid kommer finnas kvar i minnet. Någon att jämföra med, för det är väl det vi gör, tänker hur denne skulle agerat och hur den var. Och på allt som kommer att vara annorlunda den här gången, både positivt och negativt.
Men hur ska man veta när man själv är det där skyddande gömstället som någon rent tillfälligt lutar sig mot för att försöka glömma det som varit?

Home

2011-09-25 @ 13:12:26
Om man flyttar någonstans, till en ny stad eller ett nytt land, när kan man då betäckna sin nya stad som ens egen. När tillhör man den staden istället för sin hemstad? Fyra veckor har gått sedan jag flyttade hit, det är inte speciellt lång tid, men tillräckligt för att jag ser mitt rum som mitt hem. Men hemma, Borlänge, är också hemma. Kan man verkligen ha två hem , eller kan man till och med ha flera hem? Och kan man isåfall tillhöra flera städer samtidigt, eller kommer man förevigt att vara Borlängebo trots att man inte längre bor där?
Det hör även till saken att hur man känner sig hjälper till att ta ställning till frågan huruvida man fått en ny hemstad eller ej. Dialekter och språk måste givetvis vara en del av det hela, anta att man flyttar till Barcelona men inte talar spanska, då blir man ju knappast en spanjor. Men att vara Barcelonabo eller spanjor är två vitt skiljda saker. Frågan är mest hur man skiljer dem åt och hur mycket som är relaterat till ens personliga känslor och tycke och hur mycket som är ren fakta.

Nostalgisk

2011-09-24 @ 23:52:31
När man letar i det förflutna samtidigt som man lyssnar på musik kan knepiga saker hända och känslor man trodde var long gone dyker upp för att göra allting verkligt igen. På ett sätt är det enkelt att sakna det som var, att längta efter de där underbara ögonblicken som man skulle göra allt för att få uppleva igen. Det finns så mycket att sakna, personer, stunder och allt annat. Att man inte uppskattade stunden när den var, att man istället för att låta den sakta glida förbi försökte få den att bestå och göra avtryck. Men det är svårt att se dem när de uppenbarar sig, som de där perfekta kvällarna du aldrig vill ska övergå till morgon, när man driver omkring utan att egentligen ha något att göra och ändå har otroligt roligt. Till slut går ändå solen upp och det som var når sitt slut.
På ett sätt känns det enkelt att bli nedstämd när man blir nostalgisk och minnena strömmar in utan att man egentligen bett om de. Helt plötsligt finns de där, oförglömliga och oundvikliga. Men jag antar att det bara är att tacka och ta emot, åtminstone för de minnen som är fina och underbara, för det är ändå de som hjälper till med att ge en strävan efter att skapa fler sådana perfekta minnen att leva vidare på.

I still remember every word you said.

Change

2011-09-24 @ 16:14:27
Det är ganska otroligt hur vi förändras genom åren, kollar man tillbaka är det svårt att känna igen sig själv. Vi lämnar dock spår efter oss, hur mycket vi än försöker att radera dem kommer de alltid att finnas där, både i våra egna minnen och i andras. Omgivningarna vi vistades i och de ställen vi besökte kommer alltid att vara fyllda med känslomässiga minnen av vad som hänt. Tyvärr så lämnar även jag spår efter mig, jag har nämligen en gammal blogg som envisas med att fortsätta existera. I den finns allt som var jag för tre år sedan, när jag läser känner jag igen mig från hur jag var då och det är enkelt att se hur pass mycket jag har förändrats. Skillnaden ligger i språket och i tankarna, sättet att skriva och att uttrycka sig på, skillnad på hur jag tänkte då jämfört med nu är slående. Umgänget. Mycket av de vi är präglas av de vi umgås med, de formar oss på samma sätt som vi formar dem. Vi blir lite mer som varandra varje gång vi ses och ändå drivs vi allt mer ifrån varandra. Hur ska man då lyckas utvecklas själv om vi ständigt blir påverkade av allt runtomkring, var någonstans i det hela hittar man sig själv? Kanske måste vi sluta sträva efter att vara den där ultimata versionen av oss själva och helt enkelt nöja oss med att vara här och nu, det är antagligen precis lika svårt som det låter.

Dresscode

2011-09-24 @ 13:46:50
Vad vi har på oss kan ses som en visning av oss själva, det är det första de vi möter ser hos oss. Vår stil. Många försöker därför skapa den perfekta personliga stilen, men hur kan man avgöra om en stil är personlig? Om man väljer att använda endast retrokläder á la 50-tal, är man då mer personlig än någon annan som istället får runt i t-shirt och jeans? Måste man följa en stil för att vara personlig?
Även om man väljer att blanda alla möjliga kläder så har man en stil, din stil, för det är ju ändå vi som väljer vad vi sätter på oss och då har vi ju på ett eller annat sätt valt hur vi ska gå klädda. Det är ett personligt val att köpa ett nytt plagg och vi gör det, oftast, för att vi tycker det är snyggt. Sedan kanske det inte blir den mest utstickande och udda outfiten av det, men det är en klädstil no matter what. Och det är personlig stil.

Relations

2011-09-20 @ 15:03:05
Att träffa nya människor är såklart spännande och att starta nya relationer är ett sätt att utvecklas. Vilken nivå de relationerna sedan hamnar på är inte självklart och jag har funderat lite på när kan man betrakta någon som en vän, nära vän eller till och med mer än bara vän. Att räkna någon som en bekant anser jag i stora drag att man kan göra efter första mötet, då är ju personen igenkännbar och man har antagligen redan skaffat sig en uppfattning om denne. När någon sedan övergår till att vara en vän är svårare, en vän är ju någon man litar på och som man trivs med att vara med.
Facebook gör det inte heller lättare, där är man i stort sätt bara ett klick ifrån att bli vän med vem som helst, när som helst. Givetvis måste motparten acceptera, men det är något som sker automatiskt om man känner igen personen som skickat förfrågan. Det har till och med hänt att en förfrågan accepteras trots att personen ifråga inte är igenkänd. Att skapa kontaktnät och vänner är isåfall mycket lättare, men hur blir det sedan när man träffar den där personen som man lade till som vän "bara för att jag känner igen hon/han". Kommer man då att prata som vänner, eller bara keep on walking by? Vad är det egentligen för skillnad på en Facebook-vän och en vanlig vän?
Att skilja ut en nära vän från mängden är betydligt enklare, det är en sådan person du litar på i alla lägen, någon som du vill berätta allt för och som du vill höra allt ifrån. Någon som du älskar att spendera tid med.

Distractions

2011-09-18 @ 21:14:57
Tankarna vandrar iväg och när jag egentligen ska skriva om vad ett aktiebolag innebär har jag istället upptäckt att Simple Plan har släppt en ny skiva. ( Hur kan jag ha missat detta?! ) Koncentrationsnivån har varit låg hela dagen och mitt huvud är upptaget med att reflektera (!) eller iallfalla tänka på vad som hänt de senaste dagarna. Upprepar ständigt vad som hänt och hur fasen tiden kan gå så snabbt. Samtidigt som jag är i det förflutna känner jag en längtan till framtiden. Även om jag vill vara här så kan jag inte låta bli att sträva framåt, jag vill komma igång och få ordning på allt.
Mitt huvud är överfullt med tankar, men på något sätt kan jag inte få ner dem till ord. Det är inte likt mig.

Reflection

2011-09-14 @ 23:18:09
Tiden går så otroligt fort och jag känner att jag oftare skulle vilja stanna upp och reflektera över vad som hänt och det jag gjort. Tyvärr händer det alltför sällan, med det menas i stort sett aldrig, och kanske kan det vara en anledning till varför jag har ett liiite sämre minne? Förmodligen. Men om man nu skulle stanna upp och fundera, skulle man då bli något klokare och kanske göra andra val nästa gång man stöter på en liknande situation? Kanske skulle ens relationer se annorlunda ut om man lagt mer tid på att tänka på vad personen just berättat. Inte för att jag inte lyssnar när någon berättar något, tvärtom.
Förresten kom jag på vad man kan kalla spinning: Individuell Gruppträning. Klockren kombo. I och för sig kan man använda det för de flesta gruppträningar, men det hör inte hit.

Spinning

2011-09-13 @ 22:51:23
Idag har jag varit på ett kombinationspass, Skivstång/Spinning, här i Borås. It was fun och det var första spinningpasset, men jag tänkte på en sak under spinningen. Jag skulle förmodligen aldrig ge mig ut på en sån cykeltur på riktigt, med det menar jag på en traditionell cykel som faktiskt förflyttar sig framåt när man trampar. Varför det är så vet jag inte riktigt, men jag antar att det har med frågor som Vart ska jag cykla? Hur snabbt ska jag trampa? Kommer någon att se mig svettas och bara tro att jag har vääldigt bråttom någonstans? att göra.
Det som antagligen gör att jag, och de andra spinning-fantaster som finns, sitter på spinningcykeln och trampar för fullt medans svetten rinner samtidigt som jag redan planerar för vilken dag jag ska köra nästa pass skulle kunna ha att göra med den push man får av att se de andra på passet kämpa på. Grupptryck? Nja, kanske inte riktigt, men jag tror att gruppträning har en positiv effekt och bidrar till att man plussar på lite extra motstånd på tramporna trots att man redan tar i för fullt. Och än sen att cykeln inte rör sig, det är bara att börja fantisera om långa, branta backar och fläktande vindar.
Vad jag vill komma fram till är att det var roligt att gå på spinning och att jag helt klart kommer att göra det igen inom en snar framtid, min fina blåa cykel kan gott stå kvar på innergården ett tag till.

Shivers

2011-09-11 @ 21:50:21
Blev Idol-kollning nyss tillsammans med Linn, det är alltid lika roligt att se på. Allra roligast är det när en riktig talang kliver in, börjar spela på sin gitarr (ej obligatoriskt med gitarr) och sjunger som om det är det enda personen i fråga någonsin gjort. Och det låter bra, så jäkla bra. Jag fick rysningar i hela kroppen när jag hörde den sista personen i dagens program. Rysningar för att det var sjukt bra.
Man kan rysa för att något är bra, men givetvis även för att något är hemskt. Ordet "hårresande" används ofta i skrämmande sammanhang. Det gör det ju i och för sig väldigt svårt att koppla rysningar till en viss känsla, att kunna tyda varför man ryser. Det är väl å andra sidan andra saker som spelar in och hjälper till att bedöma. Träffar man en kille, på en blind date eller liknande, och ryser kan det dels vara för att han ser galet bra ut eller för att han inte alls var som man tänkt. Att han rent utav är skrämmande. Det senare känns väldigt långsökt.
Anyway, jag tycker om känslan av att någon kan få mig att rysa. Någon okänd eller någon vän. Det kan vara värt att ägna några extra minuter med sådana personer. Typ Daniel Adams-Ray, he sends me shivers. Hur fasen ska jag lyckas spendera tid med honom? Jag lever kvar i minnet från Peace & Love, tillsammans med honom. Och Er, Sandra & Viktoria. Er kommer jag aldrig att släppa, ni är så underbara. Nu ryser jag.

Economics..

2011-09-10 @ 22:36:12
Pluggade lite Företagsekonomi tidigare idag och känner väldigt stor tacksamhet mot min gymnasielärare i Samhällskunskap, på grund utav henne känner jag igen väldigt mycket i boken. Dock har jag bara läst de tre första kapitlen än.
Kom att tänka på en sak medans jag läste, varför lärde man sig inte mer om privatekonomi i gymnasiet? Även om man inte går ett ekonomi inriktat program så är det ju intressant och framförallt relevant att kunna sådant, speciellt nu när man själv befinner sig i en situation där man ska få sina pengar att räcka till hyra, mat, skolböcker och allt annat. Efter att ha pratat med några klasskamrater har jag också förstått att det inte är speciellt många som går in på ekonomi alls i gymnasiet, iallafall inte på sina Samhällskunskaps lektioner.
För några veckor sedan lyssnade jag och en vän på ett radioprogram när vi satt i bilen, de disskuterade bland annat att man inte lär sig saker man kommer att ha nytta av i framtiden när man sitter i skolbänken på gymnasiet. Det känns sant och jag tror det skulle underlätta en hel del om man faktiskt fick veta varför man lär sig något och på vilket sätt man kommer ha användning av det i framtiden. Personligen känner jag att mina mattebetyg hade varit högre om någon kommit med en bra anledning till varför jag bör kunna funktioner och derivata.
I vilket fall är jag motiverad till att studera nu och alla de kurser jag kommer gå känns spännande och intressanta, jag vet att jag kommer få användning för dem i framtiden. Jag hoppas bara att jag känner såhär när jag sitter två dagar innan tentan och försöker komma ihåg vad jag just läste..

RSS 2.0