Candy shop .

2011-11-30 @ 22:46:45
Här om dagen så såg jag en medelålders man, säkert familjefar och allmänt svensson, som helt apropå ingenting stoppade handen ner i en godissort på lösgodis-sektionen inne på Ica och ta sig ett provsmak.Hans stil var väldigt diskret, inget kolla höger eller vänster utan bara en kvick hand ner i lådan och sedan upp till munnen. Ungefär som om det var något helt naturligt. Ja, men vem har inte gjort så, kanske ni tänker. Och många gör det säkert på rutin. Men i så fall, hur många händer har inte nuddat allt godis som ligger i lådorna? Och vad har dessa händer varit innan... Som med väldigt mycket annat, så är inte lösviktsgodiset speciellt hygieniskt. Just saying....


Affärsidé och spaghettitorn .

2011-11-30 @ 17:30:50
Workshopen fick nya tankar och idéer att komma till och var allmänt bra. Den började med en "Spaghetti Competition" som gick ut på att bygga det högsta tornet av spaghetti och högst uppe skulle det ligga en marshmallow. Det vi fick använda oss av var 20 st spaghetti, 1 m tejp, 1 m tråd och 1 marshmallow. Vad den går ut på och hur det går till hittar ni här: http://www.youtube.com/watch?v=H0_yKBitO8M . Vi var alltså i olika lag och mitt lag vann med ett 69 cm högt torn.
Efter det var det dags att börja med själva "företaget". Vi blev tilldelade ett slumpvist koncept, eller vad vi ska kalla det, och vi fick de här orden: lågenergilampa, synas och musiker. Sen gjorde vi steg för steg affärsidé, marknadsplan, empatikarta och affärsplan.
Det vi brainstormade fram som affärsidé och plan var ungefär: Merchendise som lyser upp i mörkret. Tröjor och mössor med bandtryck som är vävda/stickade med smart textiles som gör bandnamnet och trycket självlysande i mörker. Detta ger ägaren en tillhörighet och image samt en exklusivitet då merchen endast säljs vid konserter och festivaler samt i begränsad upplaga. Målgruppen är Subkulturella Sigge som ständigt lyssnar på musik, har egna musikdrömmar och är medveten.
För att marknadsföra produkten kommer vi använda oss av aktivister/ambassadörer (så som DJ:s och artister) och undvika media då vi vill hålla det exklusivt.
Köpet medför ett speciellt ID som kräver registrering för att sedan ge tillgång till bandens privata nyhetsflöde, forum för likasinnade samt "hemliga" erbjudanden.
Vi säljer en kultur och en livsstil genom merchendisen.

Vi sa givetvis en hel del mer, ni får dock nöja er med denna svamliga beskrivning och mitt hastiga kollage. Tycker att idén är häftig och unik, och hela grejen med smart textiles är innovativ och miljösmart. Mycket av den forskning som görs här i Borås handlar just om det.

Godmorgon !

2011-11-30 @ 08:35:05
Sitter just nu och äter havregrynsgröt och förbereder mig inför dagens workshop (!). Men så upptäcker jag att havregrynsgröten inte alls smakar som jag vill att den ska smaka, av den enkla anledningen att jag köpte en annan sorts havregryn igår. Inte frivilligt, blev nästintill tvingad då min favorit inte fanns på närmaste Ica och jag inte ville gå längre då det regnade på ganska så bra. Jag ångrar mig nu och då det lite av förstörde starten på min dag så tänker jag köpa de andra havregrynen efter workshopen, bara för att visa min protest och de 8 kr som dessa jag äter nu kostade kan jag gott offra för en godare frukost.
Workshopen är i kursen Design Management och allt jag vet är att den på något sätt ska handla om företag. Spännande!
Och nu fick jag en tugga som smakade ungefär som havren man matar hästar med luktar.. Kan tillägga att den "mindre goda" sorten är Axa's fiberberikade havregryn och att de GODA är Gyllenhaam's (stavas något sånt) fiberberikade havregryn.

Smiling strangers .

2011-11-29 @ 15:19:59
Eftersom det finns otroligt många människor då leder det till att vi ständigt möter nya ansikten. Vi hälsar dock inte nödvändigtsvis på dem, kanske för att det skulle leda till att vi ständigt behövde repetera ordet "hej" hela dagarna. Men en del hälsar vi på, mest utav vett och etikett skäl eller i vissa fall på grund av att det är någon form av förebild. De som klassas till vett och etikett sidan är alla de där som vi hälsar på av ren vana och en sorts "man ska hälsa på dem"-tanke som til exempel grannar eller butiksbiträden. Den sistnämnda kategorin har oftast som regel, och en del av servicen, att hälsa på oss vilket leder till att vi per automatik hasplar ur oss ett "hej" eller "tjena" utan att riktigt tänka på det. Våra grannar däremot kanske vi är de första att heja på, men även det är ofta en sorts inbyggd reflex.
Om vi nu skulle strunta i att svara på ett hej och istället bara fortsätta ner för trapporna eller dra kortet i automaten skulle vi kanske uppfattas som oartiga, men det är heller inte ett krav att vi faktiskt måste hälsa på de vi möter även om det i stunden kan kännas som ett sorts vett och etikett-märkt ansvarstagande. En enkel hälsningsfras kan dock innehålla så mycket och vara till stor betydelse trots att vi själva kanske inte inser det i vardagsrutinerna. Hälsningen skapar en form av relation och eventuellt en uppfattning om motparten samtidigt som det inte längre är vem som helst utan istället "min granne på våning 3" eller "kassörskan på Ica".
Frågan är mer varför vi oftast hälsar så känslokallt och reflexmässigt när det med enkla medel går att göra det mer personligt och mer äkta. Förslagsvis genom en följdfråga, givetvis ytlig och kallpratsaktig men ändå genuin och välmenande, så som "hur står det till?" eller genom ett vardagligt konstaterande "vad mycket snö det kom inatt, skönt med en ordentlig vinter". Ännu enklare är det att lägga till ett leende samtidigt som ordet yttras. Varför vi bör göra dessa enkla saker handlar egentligen om att göra någon annans dag lite bättre.

Väva, väva, väva .

2011-11-28 @ 22:38:02
Väldigt rolig förmiddag idag innehållande en praktisk väverilaboration med både kreativitet och tankenötter. Har valt mönsterbild (skulle göra randigt), ritat bindningar och vävt upp mitt fina tyg. Så här roligt har vi det på Textilhögskolan.
De här varpfärgerna valde jag (de som syns i tyget när det är vävt.)
Och här är en vävmaskin, den fick jag väva upp mitt tyg på som blev såhär fint, kommer smita ner till väveriet någon dag och väva upp några meter.
Vi ska totalt ha fyra praktiska laborationer så vi gjorde lite olika. Här är en av få killar i min klass som väver upp ett mönstertyg med ett supermario mönster i rött, vitt och grönt som blev väldigt fint.

Julkänsla .

2011-11-26 @ 23:30:56
Kvällen har bestått av trevligheter i massor tillsammans med mina fina sambos! Vi började med en vända till Tomteland ( ett graninhängnat område mitt i stan med slädar och kåtor), gick sedan och handlade lite och begav oss tillbaka hem för att göra apelsiner med nejlikor och knäck samtidigt som vi spelade en jäkla massa julmusik.
Så nu hänger det apelsiner i taken och fönstren, det doftar så otroligt juligt och gott från dom.
Och hela kylen är fylld till bredden med knäck och chokladkola. Mums!
Julstämmningen är total och jag längtar efter familjen, julafton och Kalle Anka. Speciellt efter min mardröm inatt som gick ut på att jag blev sen och missade både julbordet och Kalle...

Wishlist; Coffee table books .

2011-11-26 @ 16:57:32
Det börjar bli dags att ta fram papper och penna för att skriva ner den obligatoriska önskelistan inför julen, eller så kan man pyssla ihop en med tillhörande bilder för att förenkla inköpen och slippa felköp.
Min önskelista ser ut att bli lång i år, bland annat innehåller den dessa fina och inspirerande böckerna som gör sig allra bäst väl synliga på ett bord, redo att bläddras i och förundras över när helst du önskar.
En bok om Lanvin, både historien kring grundaren Jeanne Lanvin samt en stor mängd underbara fotografier och illustrationer.
Chanel-triologi med mysiga bakgrundhistorier och inspirerande fotografier kring det välkända och långlivade modehuset som grundades av Coco Chanel (Gabrielle Bonheur) redan på 19210-talet.
Oförglömliga modeögonblick, fotografier, historier kring Yves Saint Laurent och hans karriärsstart som (arvtagande) chefsdesigner på modehuset Dior där han på 60-talet förenade haute couture med gatumodet.
Bok som är tillängnad Christian Louboutin's 20-års jubileum som ökänt skomärke. Inspiration, biografi, bilder och förhoppningsvis en historia kring varför signalementet för märket blev just den markanta röda sulan.
Detta är något helt annat, men väldigt intressant. Modehistoria blandat med vintageidéer, praktiska tips och spännande intervjuer.
Vissa saker kan inte gå ur tiden även om kroppen väljer att ge upp. Förväntar mig en samling av alla de underbara kreationerna som bara Alexander McQueen kan skapa samt skisser och tankar kring hur de kom till.

Bra, bättre, sämst .

2011-11-26 @ 01:06:13
Vi drivs ständigt av våra mål och visioner, vare sig det gäller att nå drömjobbet, det perfekta familjelivet, nå toppen av Mt. Everest eller att upptäcka livräddande medicin på forskningsfronten. Huvudsakligen gör vi dessa saker för egen vinning, helt enkelt för att vi mår bra utav det. Men i vissa fall kan tävlingsandan ta över, det vill säga att vi inte längre går igenom de faser vi måste för att nå våra mål för att vi själva vill utan för att vi måste visa oss lite bättre och lite mer målmedvetna än de runt omkring oss. Uppnå ännu ett sätt att skilja sig från mängden.
Men om vi drivs av andras meriter finns risken att vi missar de allra viktigaste hållpunkterna i vår väg till topppen, vi kanske missar att markandsföra den där egenskapen som gör oss perfekta för jobbet på intervjun eller glömmer utföra några viktiga säkerhetstester.
Prestationerna i sig är givetvis viktiga, för utan något utsatt mål eller framtidsdröm så kommer vi inte längre ha någon livsglöd. Men det är själva strategin för att nå dit som är den viktiga och just den som måste vara noga utstakad men ändå rymma en sorts mån för misstag elle villovägar. För om vi ständigt strävar efter att vara bättre än alla andra, rent utsagt bäst, så kommer det vara ett livslångt projekt. Om vi istället försöker bli bättre än oss själva och bli den bästa upplagan av det som är vi så kommer vi lättare kunna sätta upp nya och större mål längs vägen.
Frågan är hur mycket av det vi strävar efter som är en egendesignad dröm och hur mycket som är uppbyggt av andras grundpelare och andras bragder.

Vuxenpoäng ?

2011-11-25 @ 12:28:09
Nu har jag officiellt avklarat mina första 7,5 högskolepoäng, den kurs som jag avslutat (med VG i betyg, observera att VG i den kursen var högsta möjliga betyg) är Grundläggande affärsmannaskap längs den textila värdekedjan.
Så jag passar på att, i mitt lyckorus, visa hur man gör ett korrekt segertecken. 
Och nu ska jag iväg och lära mig fler bindningar, förmodligen med lite roliga färgeffekter i.

Årets julklapp .

2011-11-24 @ 23:15:56
Mat är något som vi alla behöver, dagligen. Detta innebär att vi måste planera för vad vi ska äta, åka och handla det som behövs och sedan tillaga det för att slutligen kunna avnjuta vad vi lyckats åstadkomma. Vi måste även tänka på ekologiska och ekonomiska faktorer längs vägen. Det är en ständigt pågående, och tidskrävande, process, men med hög prioritet för de allra flesta då matkulturen är högt uppskattad i samhället. Men vardagen är ofta fylld av en hel del andra måsten och att hinna inspireras med recept för att knåpa ihop en veckomeny är också det tidskrävande och ofta slutar det med liknande mat vecka efter vecka. Ungefär som i skolköken. Så vad kan man göra för att korta ner på processen och ändå få ett lika bra resultat i slutändan?
Och där någonstans tändes en lampa för den filosoferande problemlösaren som insåg att svaret på frågan var en färdigplockad matkasse med hemleverans och medföljande recept. Affärsidén blev ett faktum och snart föddes det första bolaget med just en färdig matkasse som enda produkt. Andra företag anammade idén och fler med liknande koncept startades. Det hela har blivit en framgångssaga i det moderna samhället och en hjälpande hand för ensamstående trebarns mammor med heltidsjobb. Men även för en hel del andra, för vem kan inte kategoriseras till målgruppen med "ett behov av god, nyttig och varierande mat direkt levererad hem till dig i en färdig matkasse tillsammans med lättlagade recept" ?
Så det är inte speciellt underligt att fler och fler väljer att använda sig av tjänsten. Men vad som däremot är lite knepigt är att den färdigplockade matkassen blivit årets julklapp. Det betyder att var och varannan svensk planerar att ge sina nära och kära en kasse med mat för fem dagar. Visst, det finns inte en chans i världen att den julklappen hamnar på blocket utan förmodligen kommer den användas upp den närmaste veckan (om det inte är senare leverans på den) och den kommer att vara uppskattat. Men det känns lite som att vi kryper in i varandras vanor och försöker manipulera dem, försöker göre entré i varandras vardag och luckra upp de mest inbitna rutiner som byggt upp genom åren. Fast mest känns det opersonligt och platt, hellre att den som planerat att köpa en matkasse bjuder in till fem middagar hos dem (då är du även garanterad trevligt sällskap) än att de ger dig råvaror och recept på de middagarna.

Lejongult .

2011-11-24 @ 17:26:03
Tror att jag kände mig inspirerad av denna väldigt 70-tals inspirerade outfit ( Chloé a/w 2011 ) när jag letade runt i garderoben tidigare idag.
För såhär såg jag ut när jag gick iväg till mitt första diskussionsseminarie i Design Management.

Linfröshot .

2011-11-24 @ 11:45:34
Jag tycker om vanor, speciellt om de är hälsosamma. Så därför har jag skaffat mig en ny. Nämligen att ta en shot varje morgon sm består av linfrön och vatten. Den är väldigt enkel; blötlägg 1 matsked linfrön och låt stå i kylskåpet över natten. Drick på morgonen innan frukost, jag brukar röra om lite innan jag dricker den.

Hälsa på solen .

2011-11-23 @ 17:37:54
Andas in och fyll upp hela bröstkorgen med luft, håll kvar ett tag. Och andas ut, sakta. Ungefär så lät det när jag var på ett yogapass alldeles för ett tag sedan.
Att skapa balans mellan kropp och sinne/själ är själva grundfilosofin med att utöva yoga. För att kunna göra det krävs fokus på andning samt en hel del knepiga ställningar och positioner. Att yoga endast handlar om det fysiska som innebär att stå i hunden eller göra solhälsningar är helt fel, i alla fall om man lyssnar till de insatta. Det är nämligen en hel vetenskap som går ut på att växa inte bara fysiskt utan även andligt och själsligt.
Varför yogan växt sig så pass stor på senare år, trots de 5000 år den har på nacken, har att göra med den dagliga stress som människor utsätts för. Det är nämligen i folklig tro att yogan harmoniserar och dämpar stressen vilket gör det lättare för oss att slappna av efter en hektisk dag eller vecka. På ett sätt kan man kalla det att rena sig själv.
Ska man gå riktigt djupt in i utövningen och verkligen nå grundvärderingarna  samt någon form av mål så handlar det om att hitta sig själv någonstans bortom det materiella, att kunna se in i sig själv och därmed skapa balans.
Några typer av yoga:
  • Traditionell yoga.
  • Budokon, blandning av yoga och kampsport.
  • Acroyoga, främjar tillit, närhet och lekfullhet.
  • Svaroopa yoga, terapeutisk med fokus på ryggraden.
  • Tantra yoga, positiv verkan på kärlek och sexualitet.
  • Bikramyoga, utövas i ett upphettat bastuliknande rum.
Om yoga verkligen har så otroligt positiva effekter är jag inte rätt person att svara på, men jag kan konstatera att efter ett pass traditionell yoga ser jag varken mig själv eller mitt andliga jag klarare. Däremot känner jag mig trött och kanske var den där mentala trippen till stranden där vågorna rullade in som mina andetag och solen gav mig ny energi någon form av vändpunkt. Kanske gjorde den mig till en mer harmonisk person med mindre stress och mer balans. Eller så var det bara en drömvision och en längtan efter att åka utomlands till varmare breddgrader. Det återstår att se om jag vaknar upp till fågelsång imorgon.

Say my name .

2011-11-23 @ 00:42:50
Vi tilldelas namn när vi föds som det är tänkt att vi ska leva och vara nöjda med resten av våra liv. Eller egentligen så tilldelas vi flera namn; förnamn, mellannamn (kan vara flera stycken) och efternamn. Och i dagens samhälle så är det modernt med så unika namn som möjligt, förmodligen för att undvika vad som präglade större delen av min skoltid: nämligen att du inte är ensam om ditt namn i din klass, i ditt fotbollslag eller liknande (i dagsläget känner jag mig som den enda Elin i min umgängeskrets, åtminstone i denna stad). Detta leder till viss förvirring när någon ropar efter dig och inte alltför sällan måste ett kallnamn plockas fram eller så får din första bokstav i efternamnet bli ett pålägg för att förlänga originalnamnet.
Men att särskiljas från mängden är något vi alla strävar efter och, som skrivet, så väljer de moderna föräldrarna udda namn:
  • Saker som blivit namn; Apple, Måndag, Vilja, Andromeda, Paris o.s.v.
  • Dubbelnamn; Karl-Kenji, Märta-Fidelie, Bo-Eskil, Alba-Lo o.s.v.
  • Gamla namn som kommit tillbaka; Inger, Sixten, Brynolf, Gunhild, Ragnar o.s.v
Dock är tio-i-topp-namnen fortfarande inte riktigt så galna, åtminstonde inte för år 2010.
Men om vi nu blir heliga med dessa udda namn som vårt kall, kommer vi vilja stå för dem och faktiskt presentera oss framför potentiella arbetsgivare med meningen; "Hej, det är jag som är Apple Quist!" ? Eller kommer vi helt enkelt att byta ut dem så fort vi får chansen? Å andra sidan så är vi ständigt i utveckling, och vi kanske inte har vant oss med detta nu, men om ett par 10 år så kommer den generationen vara gamla nog att finnas överallt runtomkring oss och skylta med sina namn medan det är vi som har de där slitna omoderna namnen.
Kanske är jag gammalmodig när jag säger att denna trend gått tok på överstyr, ungefär som Lady Gagas klädval, och att om det fortsätter såhär kommer vi inte kunna skilja på vad som är en grönsak och vad som är en verklig person. Men även om jag, i min tysta vrå, kände mig beslagtagen på mitt namn när jag tvingades adoptera min första efternamns bokstav till mitt förnamn så skulle jag känna mig ännu mer utsatt om jag bar ett namn som delade betydelse med en veckodag. Givetvis ratar jag inte alla nytänkande namn, tvärtom tycker jag att många av dem är unika på ett fint sätt. Speciellt det här med att plocka tillbaka gamla, ofta bortglömda, namn som kanske fanns med i släktträdet långt tillbaka tycker jag är en fin grej.
Vi vill vara udda och sticka ut från mängden, kanske har dagens mammor och pappor klurat ut hur de ska underlätta detta dilemma för nästkommande generation utan att behöva färga håret rosa eller tattuera hela kroppen. Allt som behövs är en namnskylt.

Mr. Muscle .

2011-11-22 @ 16:05:35
Kvinnliga former i all ära, men något jag har funderat lite över är varför just det könet har det mycket svårare att få välsvarvade ben än vad män tycks ha. För vem har inte lagt märke till alla de vältränade ben som sitter på män? Oavsett storlek på bäraren så är benen alltid muskulösa och slanka i jämförelse med resten av kroppen. Undantag för de som besitter en helt vältränad kropp, eller helt enkelt är sådär naturligt smal som vissa har välsignats att vara (dock tvivlar jag på att män/killar tycker om den fördelen?). Ta en koll nästa gång du är på ett gym eller i en träningslokal, det är svårt att missa.
Kvinnor däremot har en tendens att vara mer "jämn" över hela kroppen, det spelar i stort sett ingen roll hur fysiksk aktiv denne är. Dock, om det är något som sticker ut från den annars så jämna ytan, så är det benen (midjan räknas inte då den är avsedd att vara en skiljelinje). De kan te sig något större än övriga kroppsdelar. Detta leder till att kvinnors och mäns ben har helt olika förutsättningar och proportioner vilket givetvis har någonting med y- och x-kromosomer att göra och logiska förklaringar som har att göra med kvinnors tendens att lättare binda fettvävnader och mäns medfödda förmåga att ha mer muskelmassa skulle kunna lösa detta trassliga dilemma. Men icke.
Så vi skippar den logiska och forskningsbaserade tankegången. För även om det är en förutsättning att kvinnor och män ska besitta olika kropps former (kvinnor vill inte ha en mansliknande kropp och vice versa), så är det fortfarande själva tanken på att det ska vara svårare att få snygga ben för kvinnor som är skrämmande. Speciellt med tanke på dagens utséendefixering och ideal som är mycket mera påtaglig för kvinnor än för män. Så saken måste givetvis ses ifrån båda perspektiven, vältränade ben på kvinnor är något helt annat än vältränade ben för män.

Fasen vad häftigt.

2011-11-22 @ 01:10:06
Sitter uppe och filar på ett inlägg som dyker upp imorgon, har blivit för trött för att skriva färdigt det och lyckas komma på de formuleringar jag vill ha. Sitter istället och skrattar åt detta roliga klipp, mest för att det är så jäkla coolt. Men också för att det påminner mig om mina kära "volvoraggare" till vänner, som nu har växt upp och bytt upp sig till bilmärken av varierande sort. Även om vissa fortfarande åker omkring i en 740 med kjolpaket och tonade rutor.... I vilket fall känns det litegrann som att sitta i en av dessa bilar igen.

Privat försäljare

2011-11-20 @ 23:50:19
I lördags hade vi tjejfest (sexparty) och fick känna och klämma på en hel del skumma saker som en trevlig försäljare hade med sig. Roligt var det med massvis av mat, härliga tjejer och knepiga prylar.
Vi hade "knytis" så alla tog med sig varsin maträtt = galet mycket mat.
Och såhär såg jag ut kvällen till ära.

Nytänkande

2011-11-20 @ 22:42:21
Som så många andra sitter jag och funderar på vart vintern har tagit vägen, speciellt med tanke på hur kall vinter det var förra året. Det viktigaste är att det är snö tills jag åker hem, har nämligen planer på att åka en del längdskidor och ännu mer snowboard.
Som tur är så går det med enkla medel att drömma sig bort och upptäcka åkarglädjen utan att snön lyser med sin närvaro. Det är fortfarande, för min del, försäsong och det finns inget bättre sätt att ladda inför snöiga tider än att kolla på utrustning, men framför allt på filmer och klipp på inspirerande åkare.
Det här klippet tycker jag är sjukt härligt (är några år gammalt), lägg märke till att de har längdskidor i hela filmen.
Finns ett klipp som jag tycker ännu bättre om, inte med samma personer som i detta. Ska försöka leta fram det i veckan, för det är verkligen värt att kolla på.

Onödig kunskap: russin

2011-11-19 @ 13:31:39
En torkad aprikos är en torkad aprikos, men en torkad vindruva är ett russin. Det är inte riktigt logiskt så jag bestämde mig för att försöka gå till botten med det hela och upptäckte att jag var långt ifrån ensam i mina funderingar.
Först och främst, för att klargöra oklarheter, så är ett russin en vindruva som fått torka, gärna i solen. Detta leder till att den mörknar i färgen, blir skrynklig och ihopdragen. "Russinfingrar" kommer ifrån det faktum att russin är skrynkliga och liknar den skepnad som fingrar och tår kan ta efter att de vistats i vatten för länge. Även äldra människor med rynkor i ansiktet och på händerna kan få kallnamnet "russin" av samma anledning.
Själva ordet russin härstammar ifrån "raisin" (russin på engelska) vilket är lånat ifrån franskan där ordet betyder "druva" , från början använde fransmännen dock orden "raisin sec" vilket betyder "torkad druva" dock verkar "sec" ha försvunnit längs vägen, och fransmännen har i sin tur bildat ordet utifrån det latinska "racemus" som betyder "en klase med druvor". Låter nästan som att namnet Rasmus borde ha något med druvor att göra?
Så om vi ska, enligt den ovanstående teorin, summera det hela kan en slutsats om att engelsmännen gjorde en slarvig översättning när de lånade ordet från fransmännen (frågan är varför de inte använde sig av "dried grape" eller likanande istället för att fixa fram ett helt nytt ord när de skulle beskriva den fascinerande torkade vindruvan?). Låt oss anta att de helt enkelt tyckte om ordet och ville ha det. Lika antagande gäller oss svenskar när vi sedan bestämde oss att försvenska ordet "raisin" till "russin" samt när norrmännen gjorde ordet till sitt eget i form av "rosin".
För på samma sätt som russin heter "raisin sec" på franska så heter aprikos "abricot sec". Aprikosen har dock blivit beskonad från att bli av med sitt namn av den enkla anledningen att "abricot" redan betydde aprikos, på engelska och svenska. Det fanns ingen annat ord, som i vindruvans fall. Så trenden är tydlig, vi vill alla ha fransmännens vackert klingande ord även om det inte riktigt faller sig logiskt på vårt eget språk.

Försök igen

2011-11-17 @ 21:30:49
Min morgon/förmiddag bestod av ett frenetiskt klickande ifrån två datorer. Jag och en av mina sambos satte oss tillrätta inne på mitt rum lagom till klockan 10.00 , uppspelta över att kunna få chansen att klicka hem något ifrån Versace for H&M. Det började med att vi båda var inne på hemsidan och drev omkring i väntan på att de skulle släppas, och en efter en började de bli tillgängliga dock inte de saker vi riktat in oss på. Helt plötsligt slängdes den ena efter den andra ut ifrån hemsidan och möttes av ett meddelande som sa något i stil med att "Vi är väldigt populära och det är för tillfället mycket folk på hemsidan. Försök igen senare." För variationens skull kom meddelandet ibland på engelska. Det var då klickandet började, på "försök igen" knappen. Om och om igen. Helt plötsligt kom min medklickare in på hemsidan igen, och armbandet vi båda ville ha hade släppts. Så hon lyckades klicka hem ett och lyckan i mitt lilla krypin var total. Jag själv, däremot, blev hopplöst lämnad utanför med endast det fina meddelandet att läsa... Förmodligen bara otur, men gläder mig åt att jag får kika och prova armbandet när hon får hem det!
Efter klickningsmaratonet (det varade längre än ni kan ana...) så begav jag mig till kårhuset för att engagera mig lite i workshopen som tyvärr var en besvikelse. Väl där skådade mina ögon en väldigt stor Versace for H&M påse tillsammans med två mindre. Jag blev tvungen att ta reda på vad som fanns i dem och det visade sig att de tillhörde två stycken trevliga pojkar, i dem fanns en skinnjacka (herrmodellen) och två t-shirts. Snyggt.

The very best of...

2011-11-16 @ 22:57:28
Varje år har H&M ett samarbete med ett välkänt märke eller en välkänd designer så som Sonia Rykiel, Lanvin och Jimmy Choo. Och ingen har väl missat att lotten i år föll på välkända lyxmärket Versace som nu har designat en kollektion för H&M med plagg som är typiska för märket, men till en mer överkomlig prissumma. Designerkollektionen släpps i butik och på nätet imorgon, och när jag fick nys om att det var den 17 november som var det gällande datumet var jag inte sen på att börja planera med en vän om att åka in till den närliggande staden Göteborg dagen till ära och försöka få chansen att syna plaggen i sömmarna. Men mina planer gick i stöpet när det presenterades att det skulle infalla en obligatorisk workshop just precis den 17 november och att den skulle pågå under hela dagen, det hör dock till saken att den förra workshopen var riktigt rolig.
Därmed var det avgjort att jag, likt föregående år, får drömma mig bort och endast fantisera om de färgglada trycken på tyger med satinbindningar och nitbeströdda, perfekt skurna, LBD:s. Givetvis har jag valt ut mina favoriter ifrån kollektionen!

Akta motståndet

2011-11-16 @ 20:25:20
Härmed går jag ut med en varning för smärtsam träning, varningen rör gruppträningen "indoor walking" eller egentligen kanske all träning på "cross country"-liknande maskiner. Är man ovan "indoor walkare" så kan träningsformen nämligen resultera i knäskador då det finns en chans att knäet upprepade gånger kan slå i motståndsknappen vilket leder till en liten punkt-svullnad samt förmodligen ett färgglatt blåmärke på den utvalda platsen. När du minst anar det kan knäet alltså hamna på villovägar och därmed råka flyga in i den ovanligt hårda knappen, detta resulterar som sagt i smärta. Dock bör du bita ihop och fortsätta "walka" för att inte störa dina medmotionärer.
Provade alltså på ett pass idag som heter "Indoor Walking" vilket var bättre än väntat, jobbigt men inte alltför enformigt. Men mitt högra knä fick lida av min oerfarenhet...

Slopestyle

2011-11-15 @ 22:57:10
Alla har vi olika åkstilar i backen, men det finns några generella som är mer vanliga än andra:

Fartdåren

Vinden fläktar oemotståndligt hårt i ansiktet och allt runtomkring blir oskarpt. Det enda som betyder är farten, det ska gå så fort som möjligt och det finns en tendens till att stavarna glider upp under armarna till en typ av störtloppsposition. Alla andra bör akta sig eller vara redo för att känna snöstänk och starka vinpustar när de susar förbi. Fartdårar med dålig koordination kan dock betraktas som farliga och bör hanteras varsamt då det annars är stor chans att du hamnar i deras väg och därmed blir nermejad.
Det finns även oregelbundna fartdårar (den mest ofarliga i kategorin), de åker endast i extremt hög fart när det inte finns andra åkare i närheten eller när de vill "imponera". Dessa har oftast bra kontroll även i den höga farten, dock kan snöklumpar, skarvar eller dylikt ställa till med problem även för den mest inbitne och rutinerade fartdåren.
I denna kategori ingår även nybörjare som inte ännu lärt sig att svänga och därmed använder en värdelös plogstil i en alldeles för brant backe. Dessa är de farligaste av alla fartdårar och ett säkerhetsavstånd bör skipas när de befinner sig på samma pistkarta.
Kännetecken: de utmärker sig inte med speciella kläder (förutom nybörjaren som oftast just ser ut som en nybörjare med stora dunjackor och gamla prasselbyxor) och kan i princip vara vem som helst. Ofta skidåkare. En varningsflagga bör dock höjas när stavarna glider uppåt samt när man ser en blick som längtar efter ett nytt hastighetsrekord.
Ålder: finns i alla åldrar men majoriteten ligger någonstans mellan 10-18 år.
Livsnjutaren

Stora, perfekta S-svängar i ett lunkande tempo är signalementet för livsnjutaren som tagit sig ut i pisten. Gärna i soligt väder för att få möjligheten att mitt i S:et stanna till för att vända ansiktet mot solen och bara njuta av allt vad den sköna vinternaturen har att erbjuda när man befinner sig på ett berg/fjäll. Livsnjutaren använder sig gärna av telemark och inte ofta snowboard. Denna kategori är de som oftast blir offer för den ouppmärksamme fartdåren.
I kategorin hamnar ofta åkaren som tillbringar alldeles för lite tid i backen, det vill säga "1-gång-per-vinter-åkaren" och därmed vet om sina begränsningar, "the slow-rider" som helt enkelt tycker om att ta längsta möjliga tid på sig nedför pisten och även utflyktsmänniskan som gärna knäpper av sig skidorna för att ta en promenad in i skogen och leta på lämplig stubbe att avnjuta sin medhavda matsäck på.
Kännetecken: en ryggsäck tyder på att livsnjutaren har planer på att ta en kopp kaffe i solskenet, kanske stannar denne mitt i backen och gör just det. Kläderna kan vara lite nötta i sömmarna (tyder på att det är "1-gång-per-vinter-åkaren" eller så är det tvärtom nyare kläder som tål det allra mesta, märken som Peak Performance, Norröna och The North Face är inte ovanliga.
Ålder: ofta är det föräldrar som följt med som sällskap till sina barn (som sedan gav sig iväg på egna äventyr) som hamnar i denna kategori. Åldersgruppen är stor och kan vara alltifrån 16-100. Majoriteten finns dock i boxen 30-55.
Jibbern

Att få syn på en ensam jibber hör inte till vanligheten, i de allra flesta fall åker de i grupp. Den säkraste platsen att beskåda en tvättäkta jibber på är i den så kallade "parken", platsen där du kan visa dina senaste tricks, glida på stålrör (i jibbvärlden kallade för rails) eller göra andra häftiga saker medan de andra i gruppen kollar på. Ofta är en kamera inblandad i dessa aktiviteter.
Mindre parker attraherar ofta den yngre generationen av jibbers medan de mer erfarna flockas kring de större, även om en och annan "new kid" vågar sig på big jumps och andra livsfarliga jibbsysslor.
Även jibbern kan ses med ryggsäck och kan därför tyckas lätt att blanda ihop med livsnjutaren, vilket dock oftast inte är sant då deras åkstil skiljer sig markant. Jibbern ser ofta väldigt bekväm och avslappnad ut, kan åka baklänges om denne behagar och är inte rädd för små snöhögar som bildats i backan då denne med glädje använder dessa som avstamp varpå en clean 180 sätts.
En jibber är lika vanligt förekommen på skidor (då oftast twintips) som på snowboard.
Kännetecken: här är det oftast kläderna som skiljer dem från mängden. Gärna så mycket färg som möjligt, matchat eller omatchat, samt stora tröjor i lager på lager under den redan oversized jackan. En "new kid" tenderar ofta att ha större kläder medan de mer erfarna jibbers använder aningen tightare ställ.
Ålder: största delen finns i kategorin 12-25 år.

Generalist istället för specialist?

2011-11-14 @ 17:02:36
En specialist är en person som specialiserar sig och/eller ägnar sig åt en viss bransch, område, aktivitet eller ett speciellt forskningsområde. Det vill säga en person som är djupt insatt i ett specifikt ämne. Exempelvis en ekonom som i sin yrkesroll är ämnad att ha stenkoll på siffror, bokföring och allt därtill.
Specialisten har däremot inte så stor koll på ämnen runtikring sitt ämne, ex : ekonomen har koll på inköpsbudgeten, men inte på hur varorna ska marknadsföras eller säljas.
Att vara generalist innebär istället en förståelse och inblick på flera olika områden och därmed innesitta en förmåga att kunna följa upp och vara delaktig i en hel process istället för att bara ägna sig åt en enda del i den. Givetvis med hjälp av specialister.
Idag har jag suttit på ett utbildningsmöte tillsammans med en till ifrån första året, två från andra året och två från tredje året. Och även med utbildningsledaren samt fyra mycket intressante entreprenörer/företagare, bland annat Paul Frankenius som är mycket framgångsrik med ett fäste i Borås (det hade de nog allihopa). Han började sin karriär på JC och 2002 köpte han, tillsammans med en kollega, KappAhl som då var på väg att gå i konkurs. Han lyckades rädda företaget och sålde sin andel i precis rätt tid förra året till ett värde av cirka 840 miljoner kronor. Att det var i rätt tid går verkligen att konstatera i dags läget med tanke på KappAhl:s nedgång.
I vilket fall så var det ett otroligt intressant möte med en hel del prat om hur vi anser att de ska utveckla programmet för att få en så bred och eftertraktad utbildning som möjligt. Och givetvis om vilka möjligheter som finns efter att man avslutat utbildningen. Vi studenter hade många gemensamma tankar kring det och de fyra företagarna verkade väldigt med på våra åsikter kring att blanda in dem i fler projekt för att ge en större inblick på verklighetens produktutvecklare/entreprenör inom textil.
Kändes otroligt bra att jag fick vara en av de två som representerade alla TPU11-studenter och även med stor marginal yngst på mötet. Även om det givetvis var svårt att komma med åsikter kring kurserna då vi, än så länge, bara läst två stycken.
Vi kom överens om att en TPU-student utbildas till en generalist och att programmet är väldigt brett, det är inte tänkt att vi ska bli specialister utan istället kunna vara med under hela produktutvecklingsprocessen och på något sätt komma med kreativitet och driv med hjälp av ett entreprenörstänk. TPU är ett program för framtiden.
Vilket udda inlägg det här blev !

Ny säsong med kalla planer

2011-11-12 @ 01:42:44
Det finns en viss tidpunkt på året, precis då när hösten övergår till vinter och utandningarna bildar rökmoln i den kalla luften, som är väldigt speciell. Det är nämligen då som jag återupptäcker mitt underbara intresse för pudersnö, anon-goggles, misslyckade 360-försök och snowboardkillar som lever kulturen.
Vad som sedan händer är att jag byter skepnad till någon form av överintresserad hobbyåkare vilket för mig till extrema forum som övergår till att bli startsida, inriktade onlinestores och drömmar om att bli en tvättäkta skibum håller min hjärna sysselsatt. Gamla inspiratörer blir utbytta mot nya innovatörer, förra årets outfit skriker efter att bli utbytt och planer om skidresor inför årets säsong börjar skapas.
Did I mention that the re-discovery happened like two days ago? I'm officially obsessed.

Läslus

2011-11-09 @ 23:44:24
Det går verkligen i perioder just nu, hur tiden spenderas. Ena stunden är det inte mycket att fördriva tiden med, medans det helt plötsligt är alldeles fullspäckat. Jag är inne i den senare fasen för tillfället och det är då jag trivs som bäst, när det hela tiden är något att göra och man knappt hinner stå stilla på båda fötterna. Det kanske även kan stå som en av många anledningar till mina sändiga förseningar, åtminstone på hemmaplan.
Men de faserna kan även vara olika långa och när den ena blivit vardag byts de båda plötsligt av. Jag är dock inte den som är den, så istället för att låta minuterna sega sig framåt har jag tagit tag i saken och påbörjat avslutade kapitel. Förtydligande: jag har återupptagit kontakten med ett par finfina gamla hobbies! Även om studerandet givetvis kommer i första hand så behövs det en hel del pauser, som ofta består av träning men nu även av mina nygamla fritidssysslor. För de som vill ha en större inblick i hur mycket jag faktiskt måste plugga kan jag säga följande, på 6 veckor ska jag ha läst 6 böcker varav två är på engelska och snittet på antal sidor ligger på 400 stycken. Och det är bara i en av två kurser jag läser på dessa sex veckor. Men jag klagar icke.

Ljuskällor

2011-11-05 @ 18:46:18
Det är en väldigt fin tanke och gest att tända ljus under Alla Helgons Dag, i rätt betydelse eller bara för att det är mysigt. Kanske inte bara för de döda utan också för de nära och kära som är i livet, eller varför inte endast de sistnämnda? För vi kanske inte har någon som var oss välkänd att relatera till, ingen bortgången att minnas och sakna. Eller så kanske vi har alldeles för många.

Därmed har ett tänt ljus på Allhelgona spridda betydelser, men på något sätt handlar det om att hedra personer som vi alltid bär med oss. Döda eller levande. I saknad och förtvivlan eller i lycka och tacksamhet. Det ljus vi tänder behöver inte stå vid en gravsten, det kan lika gärna stå på skrivbordet i ditt eget rum. För placeringen kanske är oviktig i sammanhanget, speciellt om man lever med tanken att de avlidna är med oss vart vi än går.
Men det betyder inte att vi bör hoppa över den där turen till kyrkogården, för den är fin och den är betydande. Väl där möts vi av alla de ljus som är tända av andra, de ljus som lyser av minnen och av saknad. Och de är många, även om en del gravar är mörklagda. Men de gravarna som i skenet av ljusen från de som haft besök ger ett intryck av att vara ensamma och överblivna är kanske de gravarna som är omringade med mest värme, men på ett helt annat sätt. För någonstans sitter det någon med ett, eller flera, tänt ljus och sänder värmande tankar till just den ensammaste och mörkaste gravstenen. 
(Har världens mysigaste utsikt från mitt takfönster i skrivande stund, fyrverkerier precis ovanför hustaket alldeles här bredvid!)

Omvägar

2011-11-05 @ 18:40:51
På min promenad i det fina vädret fick jag syn på något som liknade en ruin av en borg så jag blev nyfiken och svängde ditåt.

Det kändes passande att få syn på den just idag på Alla Helgons Dag då jag tyckte den var lite kuslig. Som tur var lyste solen och gjorde det hela mest höstfint.
Jag hade mina favoritskor, de blir bara finare och finare ju mer slitna de blir, och började gå upp för de många trapporna.
Tydligen så var det ifrån år 1900 och det här tornet var i stort sett det enda det bestod av.
Men det gick en inhängand runt ett område kring tornet och den här trappen verkade leda in dit...
...men det var stängt och låst.
Så jag ställde mig där, blickade ut över staden och kände mig väldigt filosofisk. Det finns mycket tänkvärt nu under Halloween-helgen, tänkte skriva ner lite tankar senare.
Sen fortsatte jag att promenera dit jag var påväg, med lite omvägar för att kolla in området, och när jag gick därifrån var det mörkt ute.

Äpplen + kanel !

2011-11-05 @ 14:12:04
Lyxade lite med frukosten idag genom att lägga äppelbitar på gröten tillsammans med kanel och socker. Gott blev det och kommer definitivt att inträffa fler gånger!
Är verkligen helt insnöad på att äta havregrynsgröt på morgonen, and I like it.

Sänkningar

2011-11-04 @ 23:59:46
Förhandlingar kan vara användbara i många situationer, ofta vill vi få ut något fördelaktigt genom att delta i just en sådan. Förhöjd lön, bättre arbetstider, lägra hyra eller bara bättre ordning i hemmet. Huruvida man lyckas eller inte har med vilken teknik man använder sig av samt hur väl man förstår den andra parten.
Enklare är det att förhandla med sig själv, vilket man gör i stort sett hela dagarna. Eller det kanske inte riktigt är förhandlingar när man bestämmer vad man ska ha för kläder dagen till ära, men väldigt likt iallafall. För på samma sätt som i en förhandling så lägger vi fram fördelarna med att ha den svarta tröjan och nackdelarna med att ha den gröna, skillnaden blir att eftersom det inte finns någon som kan säga emot i ens eget huvud är det självklart att den svarta tröjan åkte på just den gången. Visst, det är ett överdrivet enkelt dilemma men fortfarande är det de situationerna som ger oss omedveten övning. Kanske är det ännu mer de situationer där vi försöker övertala våra vänner att göra något galet, åke till Göteborg just här och nu, beställa in alldeles för många shots eller bada isvak. Lyckas vi med att övertala dem, trots att de inte var på samma sida som vi från början, är chanserna relativt stora att vi också är bra i förhandlingar. Men i många fall går de planerna i stöpet och det behöver såklart inte innebära att vi är dåliga på att lägga fram argument eller på att vinna majoritetens röster. Det kan ha helt andra skäl. 
Till och med de där oseriösa och skrattiga övningsargumentationerna i gymnasiet är hjälp på traven när verkligheten slår in. För det är det enda vi har att luta oss tillbaka mot, kanske inte världens stabilaste byggstenar, men de rasar inte heller i första taget. Skulle de börja ge vika kan man alltid bättra på dem.


Kalla nätter och varma jackor

2011-11-02 @ 23:36:25
Tiden springer iväg och kylan är här sedan en tid tillbaka. Den första snön har redan gjort entré på en del ställen i landet och mina gissningar tyder på att den kommer nå Borås inom ett par veckor. Vintern här är förmodligen mildare än uppåt norr (makes sense), men jag har även förstått att det blir lite mer kaosartat här om det dimper ner några decimeter snö. Hemma är det bara på med tjocka jackan, kängorna och pulsa iväg. Bussen går i alla väder.

På tal om jackor så är jag i relativt stort behov av en vinterjacka, men med min beslutsångest så ser det inte så lovande ut. Förra året köpte jag mig en helt okej jacka som jag tyvärr blev tvungen att reklamera och då det hunnit bli alltför sent på året och de flesta butiker sålt iväg sina mysiga vinterjackor blev jag tvungen att nöja mig med det som fanns. Vilket resulterade i en jacka, svart parkas med lite päls på kragen, helt normal sådär. Den kostade mig inte speciellt många kronor så därför kan jag utan dåligt samvete säga att jag inte tar på mig den i år, för att styrka mitt uttalande har jag lämnat den åt sitt öde cirka 45 mil härifrån. Det finns inte en chans att den åker på.
Så, just nu sitter jag och drömmer om den perfekta vinterjackan. Den där som är varm, mysig och passar till allt. En jacka som man kan ha i många år utan att den blir gammal och trött.
Kan tillägga att utbudet av fina höstjackor känns mycket mer lockande än en tjock dunparkas, men praktiskt före fint. Fast kanske allra helst kombinerat.

Looking forward...

2011-11-01 @ 20:13:17
Inte ofta känner jag mig arg på saker och ting, jag lyckas för det allra mesta hålla mig relativt lugn, men just för tillfället är arg precis vad jag är. Förmodligen har det med min inte alltför goda förmåga att hålla mig fast vid saker som jag borde låte försvinna ur mina tankar. Något som inte går ihop är att vara arg, eller kanske mer irriterad, över något är att samtidigt försöka plugga till en tenta. Eller åtminstone behöva plugga.
Alltid när jag känner mig arg, irriterad eller upprörd över något så funderar jag över vad jag skulle vilja göra och hur jag önskar att jag skulle hantera situationen. Det vill säga; jag målar upp ett sorts scenario över hur jag skulle vilja hantera dilemmat, där jag blir den som lägger en "punschline" och sedan går därifrån rak i ryggen utan att snegla bakåt med blicken. Istället för tvärtom. Kan även meddela att dessa situationer aldrig uppstår i verkliga livet, men jag intalar mig själva att de på något sätt lugnar mig i och med att de inte är alltför orealistiska.
När jag är laddad med de känslorna brukar jag även tänka framåt, på alla de saker som jag vill göra och uppleva. På min släkt och mina fina vänner. Det är just då som alla onda känslor försvinner och ersätts med längtan efter framtiden.

RSS 2.0