Smiling strangers .

2011-11-29 @ 15:19:59
Eftersom det finns otroligt många människor då leder det till att vi ständigt möter nya ansikten. Vi hälsar dock inte nödvändigtsvis på dem, kanske för att det skulle leda till att vi ständigt behövde repetera ordet "hej" hela dagarna. Men en del hälsar vi på, mest utav vett och etikett skäl eller i vissa fall på grund av att det är någon form av förebild. De som klassas till vett och etikett sidan är alla de där som vi hälsar på av ren vana och en sorts "man ska hälsa på dem"-tanke som til exempel grannar eller butiksbiträden. Den sistnämnda kategorin har oftast som regel, och en del av servicen, att hälsa på oss vilket leder till att vi per automatik hasplar ur oss ett "hej" eller "tjena" utan att riktigt tänka på det. Våra grannar däremot kanske vi är de första att heja på, men även det är ofta en sorts inbyggd reflex.
Om vi nu skulle strunta i att svara på ett hej och istället bara fortsätta ner för trapporna eller dra kortet i automaten skulle vi kanske uppfattas som oartiga, men det är heller inte ett krav att vi faktiskt måste hälsa på de vi möter även om det i stunden kan kännas som ett sorts vett och etikett-märkt ansvarstagande. En enkel hälsningsfras kan dock innehålla så mycket och vara till stor betydelse trots att vi själva kanske inte inser det i vardagsrutinerna. Hälsningen skapar en form av relation och eventuellt en uppfattning om motparten samtidigt som det inte längre är vem som helst utan istället "min granne på våning 3" eller "kassörskan på Ica".
Frågan är mer varför vi oftast hälsar så känslokallt och reflexmässigt när det med enkla medel går att göra det mer personligt och mer äkta. Förslagsvis genom en följdfråga, givetvis ytlig och kallpratsaktig men ändå genuin och välmenande, så som "hur står det till?" eller genom ett vardagligt konstaterande "vad mycket snö det kom inatt, skönt med en ordentlig vinter". Ännu enklare är det att lägga till ett leende samtidigt som ordet yttras. Varför vi bör göra dessa enkla saker handlar egentligen om att göra någon annans dag lite bättre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0